Morning-afterpil

Hoe werkt de morning-afterpil

Indien er iets is fout gegaan met een voorbehoedmiddel (scheur in condoom bijvoorbeeld) of het slikken van de anticonceptiepil is verkeerd gegaan, dan is er de morning-afterpil. Naast een pil is er ook de morning-afterspiraal, deze kan de huisarts plaatsen. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd, het medicijn mag nooit worden verward met een anticonceptiemedicijn.

Er zijn twee typen morning-afterpilmedicijnen. Één morning-afterpil bevat enkel levonorgestrel en is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek (richtprijs 10-20 euro). Een ander morning-afterpil bevat ulipristal en is slechts verkrijgbaar op recept van de huisarts. Bij vrouwen zwaarder dan 75 kilo wordt de variant met levonorgestrel (deze is dus zonder recept verkrijgbaar) minder betrouwbaar geacht! In dat geval dient er dus zo snel mogelijk een recept worden geregeld bij de huisarts.

Over de exacte werking van het medicijn is men nog niet uit, wel wordt uit onderzoek duidelijk dat de betrouwbaarheid ernstig afhankelijk is van de tijdspanne tussens het onbeschermde contact en de inname van de morning-afterpil. Hoe langer wordt gewacht tot het slikken van de morning-afterpil, des te onbetrouwbaarder wordt het medicijn.

Blijft de menstruatie (ongesteldheid) langer dan vijf dagen uit? Doe dan een zwangerschapstest, mocht deze negatief zijn en de ongesteldheid blijft uit, herhaal dan de test een week later.

Copyright - PHPResource